Maatschappelijk werker

Bij de ziekte van Parkinson krijgen mensen te maken met psychische symptomen als angst, stemmingsklachten en cognitieve stoornissen. Ze moeten leren omgaan met de aandoening en de beperkingen. Leer hoe u in dit proces een rol kan spelen.

Bij de ziekte van Parkinson krijgen mensen te maken met psychische symptomen als angst, stemmingsklachten en cognitieve stoornissen. Ze moeten leren omgaan met de aandoening en de beperkingen. Leer hoe u in dit proces een rol kan spelen.

Inhoud

Meld u aan voor de interesselijst. Zodra de inschrijving wordt geopend, ontvangt u automatisch een uitnodiging per e-mail.


De eerste dag van de Basisscholing tot ParkinsonNetzorgverlener is een introductie op de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen voor alle disciplines. De dag bestaat uit plenaire sessies, waarin gerenommeerde parkinsonexperts vertellen over de klinische verschijnselen bij deze ziektebeelden, de medische- en paramedische behandeling en de cognitieve- en psychosociale aspecten die een rol kunnen spelen. De Parkinson Vereniging verzorgt een presentatie over hun werk en wat zij parkinsonzorgverleners en de patiënten te bieden hebben. Hiernaast vertelt een ervaringsdeskundige, middels een interview, over haar leven met de ziekte van Parkinson.

De opvolgende dag(en) zijn monodisciplinaire scholingen voor paramedisch zorgverleners, psychosociaal zorgverleners, specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten. Deze dag(en) bieden verdere verdieping en scholing in het werken volgens de monodisciplinaire richtlijnen.

Het ParkinsonNet congres is de laatste dag van de Basisscholing tot ParkinsonNetzorgverlener: een multidisciplinaire bijeenkomst bij uitstek.


Algemene leerdoelen Basisscholing tot ParkinsonNet zorgverlener

Na afloop van de Basisscholing tot ParkinsonNet zorgverlener bent u:

  • Gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van parkinsonpatiënten. Indien uw beroepsgroep een richtlijn heeft, specialiseert u zich volgens deze richtlijn. 
  • Geschoold in de laatste ontwikkelingen omtrent de ziekte van Parkinson en de medische en paramedische behandelmogelijkheden.


Programma 2020

De basisscholing vindt plaats in de periode april-mei-juni 2020. Zodra de scholingsdatums bekend zijn, worden deze gepubliceerd op deze website.

De scholing bestaat uit drie scholingsdagen en het ParkinsonNet congres. Klik hier voor het programma voor de basisscholing.


Deelnamevoorwaarden en privacyverklaring

Na het succesvol afronden van de basisscholing krijgt u toegang tot Mijn ParkinsonNet en wordt u gevraagd nogmaals akkoord te geven voor de deelnamevoorwaarden en privacyverklaring. Na akkoord bent u ParkinsonNetzorgverlener en aangesloten bij ParkinsonNet.

Docenten

  • Colin van der Heijden

    Maatschappelijk werker Radboudumc Nijmegen / Parkinsoncentrum (ParC)

Studiebelasting

Voorbereidingsopdracht

Voor elke scholingsdag dient u een aantal (verplichte) voorbereidingsopdrachten te maken. Ongeveer drie weken voorafgaand aan de eerste scholingsdag ontvangt u de studiehandleiding, waarin per onderdeel de opdrachten staan beschreven. De totale studiebelasting hiervoor bedraagt 11 á 14 uur. 


Toelatingseisen

  • U heeft de opleiding tot maatschappelijk werker / sociaal werker afgerond en hebt affiniteit met de ziekte van Parkinson.
  • Voorafgaand aan de eerste scholingsdag dient u de e-learning te volgen die bestaat uit twee modules. Module één richt zich op de ziekte van Parkinson, module twee richt zich op de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling. De e-learning dient te worden voltooid, alvorens u deel mag nemen aan de basisscholing. De studiebelasting hiervoor bedraagt circa 2-4 uur.Locatie

NBC Congrescentrum Nieuwegein
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein


Contact

Heeft u vragen over deze scholing?