Boksen bij parkinson
Alleen ParkinsonNet deelnemers kunnen zich inschrijven voor deze scholing.

Pak samen met ons de handschoen op en stap de ring in tijdens deze praktische dag over de meerwaarde van boksen bij parkinson!

Pak samen met ons de handschoen op en stap de ring in tijdens deze praktische dag over de meerwaarde van boksen bij parkinson!

Inhoud

Uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatie, ruimtelijk inzicht en trainen van dubbeltaken. Alles komt aan bod tijdens een goede bokstraining! U begint deze dag door aan de slag te gaan met een ervaren bokstrainer waardoor u gelijk de intensiteit en complexiteit van het boksen ervaart. Na deze kennismaking bespreken we de impact van boksen bij parkinson. Op welke manier draagt boksen bij aan neuroplasticiteit van het brein? Welke facetten van boksen zijn uitermate geschikt bij parkinson en wat zijn de 'rode vlaggen'? Al deze vragen en meer komen aan bod!

Na de theorie gaat u in kleine groepjes praktisch aan de slag met mensen met parkinson. Op deze manier ziet u direct de uitwerking van allerlei variaties in bokstechnieken.


Deze scholing maakt van u geen bokstrainer, maar leert u welke meerwaarde boksen heeft bij parkinson en laat u kennis maken met deze intensieve en vooral leuke sport.


Leerdoelen

Na deze scholing:

 • heeft u kennis gemaakt met de basistechnieken van het boksen;
 • heeft u kennis over hoogintensieve training bij mensen met parkinson;
 • heeft u kennis over non-contact boksen bij mensen met parkinson;
 • heeft u voldoende kennis om basistechnieken vanuit het boksen in te zetten binnen individuele behandeling van patiënten;
 • kent u redenen om een patiënt te wijzen op bokstraining bij een boksschool ;
 • heeft u praktische handvatten om te komen tot een vorm van samenwerking met een boksschool.


Studiemateriaal

U ontvangt 4 á 6 weken voorafgaand aan de scholing een link naar Dropbox waar alle relevante scholingsdocumenten, waaronder de studiehandleiding, geplaatst worden.


Organisatie

ParkinsonNet organiseert deze scholingsdag samen met Rock Steady Boxing Nederland en Boksschool Sedney. Praktische ervaring, kennis en expertise op het gebied van parkinson én boksen komen die dag samen in Boksschool Sedney te Zeist! U ook?


Docenten

 • Marlies van Nimwegen

  Expert fysiotherapie en oefentherapie ParkinsonNet coördinatiecentrum Nijmegen

  Marlies van Nimwegen studeerde fysiotherapie en bewegingswetenschappen. Binnen de ParkinsonNet netwerken heeft ze een groot onderzoek gedaan naar (het stimuleren van) fysieke activiteit bij mensen met de ziekte van Parkinson, de ParkFit studie. Momenteel werkt ze als nationaal coördinator fysiotherapie en oefentherapie binnen ParkinsonNet en is ze docent bij de nationale scholingen. Daarnaast is ze eerste auteur van de Nederlandse bewerking van de Europese richtlijn Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson, gepubliceerd in 2017.

 • Hans Louwerse

  Sporttrainer, Sport & Survival Team Ede

  Hans Louwerse is samen met zijn vrouw Dini de grondlegger van Sport & Survival Team Ede. Hans & Dini zijn sporttrainers en zijn thuis in vele sporten, waaronder boksen. Sinds 2014 geven zij Boksen tegen Parkinson aan mensen met de ziekte van Parkinson. In 2016 zijn zij naar Amerika geweest en hebben daar de Rock Steady Boxing opleiding met succes voltooid.

 • Dini Louwerse

  Sporttrainer, Sport & Survival Team Ede

  Dini Louwerse is samen met haar man Hans de grondlegger van Sport & Survival Team Ede. Hans & Dini zijn sporttrainers en zijn thuis in vele sporten, waaronder boksen. Sinds 2014 geven zij Boksen tegen Parkinson aan mensen met de ziekte van Parkinson. In 2016 zijn zij naar Amerika geweest en hebben daar de Rock Steady Boxing opleiding met succes voltooid.

 • Eugene Sedney

  Bokstrainer, Boksschool Sedney Zeist

  Eugene Sedney, 52 jaar, is tot 2013 werkzaam geweest als accountmanager bij diverse bedrijven in de markt van Fast Moving Consumer Goods. In 2013 is hij zijn hart gevolgd en heeft van zijn hobby, boksen, zijn beroep gemaakt. Hij is nu werkzaam als gediplomeerd boksdocent vanuit zijn eigen Boksschool Sedney te Zeist. In 2017 heeft hij de training Sparking Boxing gevolgd en afgerond in Ede. Sindsdien verzorgt hij binnen zijn boksschool lessen voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Studiebelasting

De scholing bestaat uit één scholingsdag en circa twee uur zelfstudie.


Voorbereidingsopdracht

U ontvangt 4 á 6 weken voorafgaand aan de scholing digitaal de studiehandleiding, waar de voorbereidingsopdrachten in vermeld staan.


Toelatingseisen

De voorwaarden om deel te nemen aan dee scholing:

 • U bent ParkinsonNet fysiotherapeut of oefentherapeut.Locatie

Boksschool Sedney Zeist
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705 HH Zeist
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705 HH Zeist


Contact

Heeft u vragen over deze scholing?