Cognitie en leervermogen bij parkinson
Alleen ParkinsonNet deelnemers kunnen zich inschrijven voor deze scholing.

Cognitieve stoornissen komen frequent voor bij de ziekte van Parkinson. Voor een effectieve behandeling van uw parkinsonpatiënt is het belangrijk rekening te houden met het cognitieve niveau. Hoe? Dat leert u tijdens deze eendaagse scholing.

Cognitieve stoornissen komen frequent voor bij de ziekte van Parkinson. Voor een effectieve behandeling van uw parkinsonpatiënt is het belangrijk rekening te houden met het cognitieve niveau. Hoe? Dat leert u tijdens deze eendaagse scholing.

Inhoud

Vanuit de invalshoeken van de neuropsychologie, ergotherapie, cognitieve revalidatietherapie en fysiotherapie gaan we in op de leerstof. Er is aandacht voor theorie en praktijk met interactieve lezingen van Sandra Vos (GZ-psycholoog), Esther Steultjens (Associate lector Neurorevalidatie, ergotherapieonderzoeker en neuropsycholoog) en Elke Heremans (revalidatiewetenschapper). Voor het onderdeel casuïstiek willen we de deelnemers van harte uitnodigen eigen praktijkvragen in te brengen

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Cognitie, gedrag en leren bij het revalideren 
 • Leervermogen en cognitieve strategieën
 • Cognitie en motoriek: vriend of vijand?
 • Casuïstiek en samenvatting 


Inbreng van eigen casuïstiek wordt van harte aanbevolen en zal zonder meer bijdragen aan het behalen van uw persoonlijke leerdoelen. 


Leerdoel

Na deze scholing heeft de cursist kennis en handvatten om de behandeling van parkinsonpatiënten af te stemmen op het cognitief functioneren van de patiënt.


Studiemateriaal

U ontvangt 4 á 6 weken voorafgaand aan de scholing een link naar Dropbox waarin alle relevante scholingsdocumenten, waaronder de studiehandleiding, geplaatst worden. 


Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij het KNGF en St Adap. Bij meer dan vijf personen die aangesloten zijn bij NIP of het Keurmerk, wordt ook hier de accreditatie aangevraagd.

Docenten

 • Elke Heremans

  Post-doctoraal onderzoeker, Onderzoeksgroep Neuromotorische Revalidatie KULeuven

  Elke Heremans promoveerde in 2011 aan de faculteit Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. Tijdens haar doctoraat onderzocht ze het belang van motorische inbeelding als een mogelijke revalidatiemethode bij patiënten met de ziekte van Parkinson en bij patiënten met Multiple Sclerose. Sindsdien is ze werkzaam als post-doctoraal onderzoeker binnen de Onderzoeksgroep Neuromotorische Revalidatie aan de KUleuven waar ze onderzoek doet naar de gedragsmatige en neurofysiologische mechanismen van motorisch leren bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Haar onderzoek richt zich ondermeer op het gebruik van externe cueing om het leren te optimaliseren, het uitvoeren van dubbeltaken en op de link tussen cognitieve en motorische problemen. Verder participeert ze in onderwijsactiviteiten binnen de neurologische revalidatiewetenschappen.

 • Sandra Vos

  GZ- psycholoog en klinisch neuropsycholoog in opleiding, Radboudumc

 • Esther Steultjens

  Associate lector Neurorevalidatie, ergotherapieonderzoeker en neuropsycholoog, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Studiebelasting

De scholing bestaat uit één scholingsdag, 6 1/4 contacturen.


Toelatingseisen

De voorwaarden om deel te nemen aan deze scholing:

 • u bent ParkinsonNet paramedici of GZ-psycholoog;
 • Als GZ-psycholoog moet u BIGig geregistreerd zijn.Locatie

Hotel van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht


Contact

Heeft u vragen over deze scholing?